
Hmat
Ačkoliv vůně krmiva je klíčovým elementem při vnímání chutnosti, forma ve které je krmení předkládáno je také při výběru důležitá. Ústa jsou velmi hmatově citlivá a odpovídají za cit v ústech nebo texturu toho, co má být pozřeno. Obecně platí, i když existují výjimky, že psi preferují vlhké nebo polovlhké krmivo před suchým krmením, konzervované krmení mají rádi stejně jako čerstvě vařené krmení a vařené krmení jako syrové.
Vztaženo k sensorickým vlastnostem je, že teplota krmení je vnímána adaptovanou formou hmatových receptorů. Psi nemají rádi chladné krmení a krmení, které je zkrmováno přímo po uskladnění v ledničce je pro ně nechutné. Když nabídneme krmení různých teplot, psi preferují teplé krmení. Všechna krmení musí mít nejméně pokojovou teplotu, abychom předložili psu voňavé krmení, na které se těší.